Auto verkopen » Auto verkoop klaar maken

Auto verkoop klaar maken

Een auto verkopen gaat niet helemaal vanzelf want een mooie en goede auto verkoopt veel makkelijker! Hieronder vind je een aantal punten welke er voor zorgen dat je auto ‘verkoop klaar’ wordt. Verkoop klaar betekend klaar voor de verkoop. We gaan het opsplitsen in een gedeelte ‘auto technische in orde brengen‘ en ‘auto poetsen‘.

Auto Technische in orde brengen

De auto technisch in orde maken is opgebouwd uit: Reparatie, Onderhoud en Autokeuring.

Auto laten repareren (problemen verhelpen)

auto technische in orde brengen voor verkoopElke auto mankeert wel iets. Het is wel belangrijk om technische mankementen te verhelpen vóór de auto verkoop. Dit is tevens om te voorkomen dat de nieuwe eigenaar terug komt vanwege ‘verborgen gebreken’. Meldt altijd eerlijk wat er aan de auto mankeert ook al is dit een klein dingetje.

Je mag verwachten als je een auto koopt dat deze technisch in goede staat verkeerd. Defecten zoals een lekke uitlaat, versleten banden, matige remmen, rammeltjes of (storings) lampjes die branden moeten wel verholpen worden. Onderdelen kun je voor weinig op de sloop halen en door een garage laten monteren. Dit kan een hoop kosten besparen als je toch al van plan was de auto te verkopen. Ook kun je 2de hands banden aanschaffen als er banden aan vervanging toe zijn. Deze zijn gemakkelijk op bijvoorbeeld Marktplaatst te vinden.

Schades zijn altijd lastig in te schatten of deze nu gerepareerd moeten worden of niet. De nieuwe eigenaar koopt het liefst een auto zonder of met zo min mogelijk schade. Je kunt er voor kiezen om hier de prijs op aan te passen of te berekenen of een schadeherstel lonend kan zijn. Lichte beschadigingen en krassen kunnen soms weg worden gepoetst of worden gecamoufleerd met een scratch remover. Kleine lakbeschadigingen kunnen met een lakstift minder zichtbaar worden gemaakt welke te verkrijgen is bij de dealer. Grote lakbeschadigingen zouden gespoten moeten worden wat een kostbare zaak is. Deuken kunnen soms worden uitgedeukt zonder lakbeschadigingen. Informeer bij meerdere schadeherstelbedrijven wat hiervoor de kosten kunnen zijn. Soms is dit behoorlijk lonend.

Onderhoud, wagen laten onderhouden

auto onderhoud banden vervangen voor verkoopBij het auto verkopen is onderhoud belangrijk. Elke auto heeft onderhoud nodig om onnodige kosten en slijtage te voorkomen. Dat is precies wat de nieuwe eigenaar ook wilt weten. Hoe beter de onderhoudshistorie, hoe meer dit in een goede prijs kan bijdragen. Is er geen onderhoudshistorie bekend zorg dan dat je de nadruk legt op de meest recente onderhoudsbeurt die is uitgevoerd. Deze is immers de belangrijkste voor de koper.

Laat een onderhoudsbeurt uitvoeren welke er in een kleine- en grote variant verkrijgbaar is. Een onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat de bewegende delen weer soepel gemaakt worden zoals remmen en dat de vloeistoffen weer worden ververst waaronder remvloeistof en olie. Ook worden er diverse filters vervangen. Filters vangen vuil op welke niet in de motor de motor terecht mogen komen en zorgen voor optimale motorprestaties. Bij de grote beurt worden ook de bougies en soms bougiekabels vervangen. Er worden diverse zaken opnieuw afgesteld om de auto weer te laten functioneren zoals het hoort. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de speling op het koppelingspedaal. Ook dit komt de motorprestaties en soms ook het starten ten goede. De prijs van een onderhoudsbeurt is afhankelijk van het merk auto omdat daar ook de onderdelen op berekend worden. Vraag dit na bij de garage.

De airco is ook een belangrijk punt om te laten controleren en te onderhouden. Een airco verliest in de loop der jaren zijn koelcapaciteit. Gemiddeld is dit 10% per jaar. Bij teveel verlies aan koelcapaciteit is de airco een stuk minder koud en kan zelfs stoppen met werken als het niveau van het koudemiddel te laag wordt. Bijvullen wordt om de 2 à 3 jaar geadviseerd.

Autokeuring, verplicht bij verkooop (verkoopkeuring)

autokeuring keuring voor verkoopIedereen kent het gevoel wel: ‘als de auto maar door de jaarlijkse autokeuring heen komt…’. Dit gevoel wil de nieuwe eigenaar in het begin na aanschaf niet ervaren. Een auto verkopen online met een keuring voor verkoop gaat veel makkelijker dan een auto welke nog gekeurd moet worden en mensen niet weten of de auto er zonder kosten doorheen komt.

Auto poetsen

auto poetsen en laten glimmen voor verkoopBelangrijk bij het auto verkopen is dat de auto er ook mooi uitziet. Mensen met een nieuwe of nieuwe tweedehands auto willen graag hun nieuwe aanwinst delen met vrienden, familie en kennissen. Dit doen ze liever als de auto er ook mooi en verzorgt uitziet. Daarom moet je ook wat energie in het uiterlijk steken van de auto. Wij geven je hier wat tips om in een korte tijd en eenvoudig de auto in een glimmende staat te krijgen zoals ze ook bij de garage staan. Een auto verkoopt hierdoor sneller, makkelijker en brengt meer geld op.

We delen dit gedeelte op in de volgende stappen: auto leeg halen, auto stofzuigen, auto wassen en als laatst auto poetsen.

Auto leeg halen

Haal alle persoonlijke bezittingen uit de auto en breng alles weer terug in oorspronkelijke staat. De deurvakken, het dashboard kastje en de kofferbak moeten helemaal leeg gehaald worden. Vergeet niet onder de stoelen te kijken. Ook onder de motorkap dienen bladeren nabij de ruiterwisserarmen verwijderd te worden. Haal hier ook de rommel weg.

Auto stofzuigen

Haal de automatten er als eerste uit en klop ze uit. Hier blijft vaak veel zand in achter. Stofzuig vervolgens de auto grondig en vergeet niet de matten te stofzuigen alvorens ze terug te leggen. Neem ook de naden en kieren mee van de voorstoelen en achterbank. De kofferbak is ook een onderdeel waar mensen in gaan kijken. Controleer meteen of het reservewiel aanwezig is net als een krik en gevarendriehoek. Dit maakt de auto compleet.

Auto wassen met een carwash

auto poetsenEen auto wassen kost vaak een hoop tijd en energie. Maak het jezelf gemakkelijk en ga naar een goede carwash toe. Kies voor een glansprogramma (hotwax) waardoor de auto al meer gaat glimmen als dat hij daarvoor deed. De carwash krijgt je auto over het algemeen veel schoner als dat je zelf voor elkaar krijgt in een afspuitbox.

Zorg er wel eerst voor dat kleine beschadigingen zijn behandeld. Camoufleer of werk krasjes weg met een scratchremover welke bij een autospeciaalzaak te verkrijgen is. Mocht je lak missen op de motorkap dan kun je met een lakstift de meeste beschadigingen wel wegwerken.

Auto poetsen en laten glimmen

De auto is nu brandschoon en je kunt aan het laatste onderdeel beginnen van de auto verkoop klaar maken. Zorg van te voren dat je alles in huis hebt om de poetsbeurt in een keer te kunnen afronden. Maak een lijstje van wat je allemaal nodig hebt.

auto velgen schoonmakenSchone velgen en zwarte banden zijn belangrijk. Zorg na de carwash dat de velgen echt schoon zijn. Remstof koekt aan welke ook niet meer bij een carwash 100% verdwijnt. Probeer met een sopje en een schuursponsje de zwarte spikkels weg te poetsen. Dit uiteraard alleen bij lichtmetalen velgen. Stalen velgen behandeld je met staalwol en zeep. Hiermee krijg je ze gelijk vrij van roest. De banden kun je behandelen met een ‘bandenzwart’ waardoor je een nieuwe look terug krijgt. Hierdoor lijken de banden weer als nieuw ook al zijn ze dat niet. Dit wordt bij elke showroom auto toegepast.

Maak grijze kunststof delen weer zwart met een plastic restore middel. Vraag er naar bij de autospeciaalzaak. Ooit waren kunststof delen zwart van kleur maar door de zon en de jaren heen is het plastic vergrijsd. De zwarte kleur is weer te herstellen waardoor hij weer als nieuw lijkt. Dit zijn simpele truukjes die weinig tijd, moeite en geld kosten.

auto ramen proper makenLaat ramen streeploos glanzen. Een groot oppervlak van de auto bestaat uit glas, daarom is het belangrijk de ruiten goed schoon te maken. Na een carwash blijven er altijd kleine druppeltjes achter die weer vlekjes veroorzaken. Behandel de buitenkant van de ruiten met een katoenen doek en maak cirkelende bewegingen. Hierdoor worden ze helemaal schoon. De binnenkant van de ruiten kun je het beste met wat glassex of ruitenreiniger schoon maken. Schone ruiten doen een hoop!

Als laatst kun je kiezen voor nog meer glans. Zet de auto in de was waardoor hij nog meer gaat glimmen. Een auto verkopen die glimt en straalt gaat een stuk eenvoudiger. Vraag bij de autospeciaalzaak voor een goed glansmiddel waaraan je weinig tijd kwijt bent. Hun kunnen je een goed advies geven. Zorg dat je altijd voldoende schone doeken hebt om aan het poetsen te gaan. Vieze of vochtige doeken geven geen optimaal resultaat waardoor je blijft poetsen om poetssporen te wissen.