De auto verkoop

De meeste mensen gaan een proefrit maken in de auto voordat zij hem gaan overkopen.
Bij de proefrit zal de auto op diverse punten worden getest door de nieuwe aankomend eigenaar. Zorg ervoor dat de auto helemaal schoon is en geen persoonlijke bezittingen bevat.

Autopapieren

Om de auto te kunnen verkopen moet je alle autopapieren bij de hand hebben. In totaal zijn er 3 autopapieren benodigd: tenaamstelling, voertuigbewijs en het overschrijvingsbewijs. De tenaamstelling is een papier dat persoonlijke gegevens bevat waarmee je kunt aantonen dat jij de eigenaar bent. Het voertuigbewijs bevat informatie over de technische gegevens van de auto. Het overschrijvingsbewijs is nodig om de auto op een andere naam te kunnen zetten. Deze 3 zijn nodig om bij het postkantoor of TNT punt de auto over te schrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Deze kentekenpapieren zijn ook wel bekend als kenteken deel 1A, deel 1B en deel 2.

De proefrit

De meeste mensen willen een proefrit maken. Vraag naar het rijbewijs zodat je weet dat degene ook over een geldig rijbewijs bezit. Je wilt immers niet dat iemand in jou auto rijdt als hij of zij ook niet kan rijden. Schades zijn voor eigen rekening.

Ga altijd zelf mee om er zeker van te zijn dat er geen gekke dingen gebeuren en dat de bestuurder ook terug komt met de auto. Laat je diegene alleen met je auto rijden, houdt dan het rijbewijs in bezit als onderpand.

Onderhandelen

Zorg dat je van te voren een prijs in je hoofd hebt waarvoor je de auto wilt verkopen. Probeer hier niet veel van af te wijken. Geef de nieuwe koper ook iets aan onderhandelruimte als is het maar een paar honderd euro. Dit kan de koper een extra doorslag geven.

Benadruk de goede en positieve punten. Een koper zal op zoek gaan naar punten waarop hij kan afdingen. Benoem ook dan de voordelen van de auto.

Vraag van te voren waarom de koper interesse heeft in de auto die jij verkoopt. Probeer tijdens het gesprek deze punten naar voren te brengen als positieve punten. Dit helpt met de verkoop.

De auto verkoop

Voordat je de auto overschrijft op iemand anders naam kun je het beste de financiële kant hebben geregeld. Stel dat de auto is overgeschreven en diegenen heeft geen geld dan heb jij een probleem. Grote bedragen kun je via internet laten overboeken waar jij zelf bij bent. Zo heb je meteen een betalingsbewijs. Verkoop je de auto voor een wat lagere prijs dan kun je ook contanten accepteren. Controleer wel goed of de briefjes allemaal echt zijn. Leg aan de verkoper uit dat ook zijn geld vals kan zijn zonder dat hij het wist. Lees hier meer over auto verkopen.

Verkoopovereenkomst

Stel een verkoopovereenkomst op met de gegevens van de auto en beide persoonsgegevens. Zet ook hier de kilometerstand op, eventuele schades en gebreken. Uiteraard mag de verkoopprijs hier ook niet aan ontbreken. Een verkoopovereenkomst kan later nog van pas komen mocht de koper tegen een probleem aanlopen. Met een verkoopovereenkomst kun je jezelf met een aantal zaken indekken. Het is immers een tweedehands auto die op elk ongewenst moment het kan begeven.

Roze formulier

Wanneer de auto gekeurd is voor verkoop, dan wordt er een ROZE FORMULIER afgegeven. Dit roze formulier heeft de nieuwe eigenaar (koper) nodig om de wagen in te schrijven bij de DIV.